otrdiena, 2017. gada 29. augusts

Radošās pusdienas




   1889. gada 30. augustā amerikāņu žurnāla "Lippincott's Monthly Magazine" galvenais redaktors Džozefs M.Stodarts (Joseph M. Stoddart), ar nodomu izveidot šī žurnāla britu versiju, ielūdza uz lietišķu pārrunu pusdienām divus Anglijas rakstniekus - Arturu Konanu Doilu un Oskaru Vaildu. Pēdējais no minētajiem rakstniekiem jau bija slavu iekarojis. Holmsa autors savās atmiņās rakstīja: "Tas man bija zelta vakars." Interesantas šīs atmiņas ir ar to, ka tās atstājušas liecību, kādu iespaidu uz slaveno detektīvstāstu rakstnieku atstājis Oskars Vailds.

   "Viņa teiktais atstāja uz mani neizdzēšamu iespaidu. Viņš bija augstāk par mums visiem, bet atstāja iespaidu, ka viņš ir ieinteresēts visā, ko mēs varējām sacīt. Viņā bija jūtu un takta smalkums, jeb monologā runājošs cilvēks, lai cik gudrs būtu, nekad nevar būt džentelmenis. Viņš uzņēma tikpat daudz, cik deva, bet tas, ko viņš deva, bija vienreizējs. Viņa spriedumos bija dīvaina precizitāte, smalka humora piegarša, un tikko jaušama žesta piedeva, lai ilustrētu savu domu, kas pati par sevi jau bija īpaša. Iespaids ir neatkārtojams.[..] Viņa anekdotes arī bija izdevušās un neparastas. Mēs diskutējām par cinisko principu, ka draugu veiksme padara mūs neapmierinātus. "Nelabajam," teica Vailds, "gadījās šķērsot Lībijas tuksnesi, un viņš nonāca vietā, kur sīku velniņu bars nelika mieru svētajam eremītam. Svētītais vīrs viegli atkratījās no viņu ļaunajiem uzvedinājumiem. Nelabais, pavērojis viņu neveiksmi, panācās priekšā, lai sniegtu viņiem paraugstundu: "Tas, kā jūs to darāt, ir par rupju," viņš teica. "Atļaujiet man vienu acumirkli." Un pačukstēja svētajam vīram: "Tavu brāli tikko iecēla par Aleksandrijas bīskapu." Ļaunas skaudības grimase acumirklī pārklāja eremīta apskaidroto seju. "Tas ir veids," Nelabais teica saviem velnēniem, "ko es ieteiktu."

   Radošās pusdienas rezultējās divos darbos, kurus lasītāji nav aizmirsuši arī šodien: Arturs Konans Doils uzrakstīja stāstu "Četru zīme", kas bija otrais no Šerolka Holmsa piedzīvojumiem, bet Oskars Vailds atstājis pasaulei "Doriana Greja ģīmetni".




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru