pirmdiena, 2017. gada 28. augusts

Sprādziens operā - modernā terorisma sākums






    Tovakar, 1893. gada 7.novembrī, Barselonas operas teātra "Gran Teatre del Liceu" programmā bija Džoakīno Rosīni opera "Vilhelms Tells". Zālē sēdēja pilsētas izcilākie un bagātākie pilsoņi. Skatītāju piektajā balkonā sēdēja jauns spānis, par kuru daudz rakstīs un runās pēc šī vakara operā.... Viņa vārds bija Santjāgo Salvadors (Santiago Salvador). 


   Otrā cēliena vidū izrādi pārtrauca: jaunais spānis bija iemetis zālē divas bumbas. Kaut arī eksplodēja tikai viena, nodarītais ļaunums bija iespaidīgs: 22 cilvēki tika nogalināti uz vietas, vēl apmēram tikpat daudz no iegūtajiem ievainojumiem zaudēja dzīvību vēlāk. Otrās bumbas sprādzienu aizkavēja uz tās uzkritušais nogalinātās sievietes ķermenis. Sekojošo paniku Salvadors izmantoja, lai izkļūtu no teātra.

   Iespējams, ka opera, kuru tovakar izrādīja, zināmā mēra ir terorista rīcības izskaidrojums. Droši vien Vilhelma Tella kā brīvības cīnītāja un tirānu slepkavas tēls Salvadoram šķita pievilcīgs. Santjago Salvadors bija anarhists un cīnījās par sabiedrību, kura būtu brīva no valdošo kundzības. Anarhisma teorētiķi gan noliedza masu slepkavību kā politiskās cīņas līdzekli, taču šī virziena sekotāji domāja savādāk un pārsteidza pasauli ar sensacionāliem teroraktiem. Tā paša gada 9. decembrī bumba sprāga Francijas parlamentā. Nākošā gada 12. februārī - kafejnīcā. Modernā terorisma veids neatcēla arī politisko līderu slepkavības. Dažu gadu laikā anarhistu teroristi nogalināja Francijas prezidentu Karno, Itālijas karali, ķeizarieni Sisi un ASV prezidentu Viljamu Makinliju.

   Sprādzienu Barselonas operā britu "Times" atspoguļoja diezgan atturīgi: tikai trešajā lapā. Ziņas par cīņām Āfrikā, matabelu zemē, avīzes redaktoriem škita svarīgāka. Kā sensāciju terora aktu Barcelonā pasniedza "jaunā žurnālisma" laikraksts "New York World" Amerikā: milzīgie virsraksti avīzes pirmajā lapā bija domāti publikas uzmanības piesaistei. Džozefs Pulicers bumbas sprādzienam Barselonas operā ierādīja ļoti daudz vietas. Tieši ar sensacionālām ziņām viņa laikraksts bija iekarojis līdera pozīcijas masu mediju tirgū.
Bumbas sprādziens Baselonas operā ir uzskatās kā sākums ne tikai jaunam virzienam modernajā terorismā, bet arī tā simbiozei ar sensāciju kārajiem masu medijiem. Simbiozei, kuru šodien mēs varam vērot īpaši spilgti...










Avots:
Richard Bach Jensen, The Battle against Anarchist Terrorism“, CUP 2014

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru